Creatieve oplossingen voor een betere akoestiek thuis

Een goede akoestiek kan het verschil maken tussen een comfortabele en fijn ruimte of een ruimte die je liefst zo snel mogelijk verlaat. Om welke ruimte het ook gaat, een echo is nooit fijn om te horen. Gelukkig zijn er veel creatieve manieren om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. We hebben er wat op een rijtje gezet voor je. 

Akoestische panelen

De meest makkelijke, effectieve en voor de hand liggende manier om de ruimte akoestiek verbeteren te doen, is door het plaatsen van akoestische panelen. Deze komen in vele vormen en maten. Het zijn tegenwoordig namelijk echt niet meer alleen de standaard saaie panelen of plafondplaten die dit voor je kunnen doen. Akoestische panelen zijn er tegenwoordig ook helemaal te personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld je eigen kunstwerk of foto op een paneel laten afdrukken. Ook zijn er akoestische panelen in verschillende vormen, waarmee je bijvoorbeeld zelf een abstract kunstwerk op je muur kunt maken. Zo verbeter je niet alleen de akoestiek in een ruimte, maar voeg je ook een mooie blikvanger toe. 

Stoffen en wandbekleding

Het toevoegen van stoffen en texturen in je interieur kan de akoestiek aanzienlijk verbeteren. Gordijnen, tapijten, kussens en met stof beklede meubels zullen het geluid kunnen absorberen. Kies voor zware gordijnen die tot de vloer reiken en een lekker zacht tapijt op de vloer. Dit zal niet alleen zorgen dat de akoestiek beter wordt, maar ook dat er een gezellige sfeer ontstaat in de ruimte. Iets wat ook veel sfeer toevoegt en een grote impact heeft op de akoestiek is wandbekleding. Door een houten lambrisering, een kurkwand of textielbehang aan te brengen, zul je ook al een verschil kunnen merken in de akoestiek. Ook dit zijn weer materialen die geluiddempende eigenschappen hebben. Deze materialen zijn dan zowel functioneel als stijlvol en kunnen een ruimte een unieke touch geven.

Planten als geluiddempers

Planten kunnen veel meer dan alleen je ruimte sfeer geven. Ze kunnen ook bijdragen aan een betere akoestiek in een ruimte. Zeker grote kamerplanten met grote bladeren, zoals een palm, monstera of bananenplant, zullen kunnen werken als een natuurlijke geluiddemper.Plaats de planten strategisch in de ruimte, in de hoeken van de kamer. Ook kun je met een mooie plantenbak een mooie scheidingswand creëren, die de geluidsgolven breekt. Wil je echt groots en groen uitpakken? Verticaal tuinieren of een moswand plaatsen zal ook perfect zijn voor het verbeteren van de akoestiek en het vergroenen van je woning. Zo verbeter je de akoestiek van de ruimte en verfraai je je interieur ook nog eens! Neem vandaag nog contact op met een akoestische specialist en laat je helpen!