Wat is payroll voor kennismigranten?

Als eerst leggen we je uit wat de term “kennismigrant” inhoudt. Volgens de wet is een kennismigrant iemand die afkomstig is uit een land buiten de Europese Unie (EU). Hierbij wordt Zwitserland ook meegerekend. Deze mensen komen in Nederland om te werken, maar als werkgever krijg je wel te maken met specifieke eisen en voorwaarden. Het aannemen van een kennismigrant is een tijdrovend en complex proces, want het is namelijk verplicht om bij de Immigratie en Naturalisatie (IND) erkend te zijn als een referent. Gelukkig bieden vele bedrijven, zoals www.compasnl.com/ hier een gunstige oplossing voor, genaamd payrolling. In dit artikel gaan we dieper in op wat payrolling is en wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen.

Wat houdt payroll in?

Payroll wordt gezien als een juridische dienstverlening, waarbij het werkgeverschap wordt overgenomen door een ander bedrijf dat hier gespecialiseerd in is. Dit komt heel goed uit wanneer jouw organisatie nog midden in het erkenningsproces zit. Een van de verantwoordelijkheden van een payroller is het invullen van papierwerk, zoals het aanvragen van een verblijfsvergunning en het ontwikkelen van de arbeidsovereenkomst voor de desbetreffende persoon. Daarnaast zijn er ook andere voordelen waar je goed van kunt profiteren!

Wat zijn de voordelen van payrolling?

Payrolling is meer dan alleen de praktische zaken overnemen. Het zorgt er namelijk voor dat de kennismigrant gemakkelijk aan de slag kan gaan! Bedrijven die deze service verlenen hebben ook een adviseursrol op het gebied van salaris, contractduur, wet- en regelgeving. Hierdoor hoef jij je tijd niet te besteden aan moeilijke procedures en kun je volledig de focus leggen op het runnen van je bedrijf. De maandelijkse betalingen van jouw kennismigranten worden ook geregeld. Hierdoor heeft de kennismigrant ook zekerheid en dat is natuurlijk hartstikke fijn! Hierbij wordt de salarisadministratie ook uit de handen genomen. Ook worden de risico’s en juridische verplichtingen van het werkgeverschap verlaagd als je dit uitbesteedt.

Welke maatregelen zijn er bij payrolling?

Er zijn een aantal maatregelen die je moet kennen met betrekking tot payrolling. Ten eerste geldt dat de wettelijke ketenregeling van toepassing is voor een kennismigrant. Dit houdt in dat de desbetreffende persoon slechts drie tijdelijke contracten binnen drie jaar mag krijgen. Verder moeten de arbeidsvoorwaarden aansluiten op jouw bedrijf. De payrollwerknemer heeft dus, bijvoorbeeld, recht op vakantiedagen, verlof, scholingsregelingen en noem het allemaal maar op! Daarnaast kan de werknemer ook pensioen opbouwen.

Welke eisen gelden binnen de kennismigrantenregeling?

Voordat je payrolling overweegt, is het natuurlijk wel handig om te weten wanneer iemand in aanmerking komt voor de kennismigrantenregeling. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waar kennismigranten aan moeten voldoen. Het belangrijkste is dat deze persoon een geldig paspoort heeft. Ook moet de kennismigrant tijdens het dienstverband woonachtig zijn in Nederland. En natuurlijk spreekt het voor zich dat hij of zij geen gevaar is voor de openbare orde en nationale veiligheid.

Na het lezen van dit artikel heb je kennis over wat een kennismigrant is, wat payrollen inhoudt, met welke maatregelen je rekening moet houden en wanneer iemand in aanmerking komt als kennismigrant!